Voorwaarden verblijf

Grootte van het verblijf

Het doel van onze opvang is om elk konijn dat bij ons wordt opgevangen, te herplaatsen. Een konijn is een groepsdier en daarom willen wij dat konijnen altijd samen zijn met één maatje of in een groep waarbij zij voldoende leefruimte hebben.
Nadat het eerste contact met de baasjes heeft plaatsgevonden, de koppeling gepland is en deze geslaagd is, mag het opvangkonijn met zijn nieuwe vriendje of vriendinnetje naar huis.
Dit huis wordt vooraf door ons gecontroleerd, omdat wij het belangrijk vinden dat konijnen ten alle tijden hun benen kunnen strekken en zij van nature ook in een ruime omgeving leven.

Als Konijnenopvang Hazel zijn wij van mening dat de minimale leefomgeving als volgt moet zijn:
– dwerg of kleine konijnen minimaal 2m2
– middelgrote konijnen minimaal 4m2
– grote konijnen minimaal 6 à 8m2

De oppervlaktes die staan aangegeven gelden voor één oppervlakte, dus niet verdeeld in meerdere verdiepingen en is exclusief het konijnenhok zelf.

Ook vinden wij het belangrijk dat zij dag en nacht de beschikking hebben over deze ruimte. Konijnen zijn juist in de nacht het actiefst en daarom is het zo belangrijk dat zij dan niet opgesloten zitten. Overdag relaxen of slapen zij vaak.

Om konijnen te beschermen tegen indringers (vossen, katten of marterachtigen) is het raadzaam om voor het hok marten/nertsen gaas te gebruiken.


Binnen of buiten

Konijnen kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden. Echter kunnen konijnen slecht tegen temperatuurschommelingen waardoor het niet verstandig is om de konijnen in de winter naar binnen te halen. Als u konijnen buiten wilt laten leven, zet ze dan voor het eerst buiten in de zomer. Als ze buiten gewend zijn, ontwikkelen ze een dikke wintervacht waarmee ze stevige temperaturen onder het vriespunt aankunnen. Zorg er wel voor dat de konijnen zich warm kunnen nestelen in een dikke laag stro en biedt ze een plek aan tegen regen en wind.


Bodembedekking

De ondergrond bepaalt of er nog wat meer voorzorgsmaatregelen getroffen moeten worden. Zorg in de ren voor een ondergrond van bijvoorbeeld deels gras of zand en een deel tegels. Zorg ook voor ondergrondse beschermen zoals bijvoorbeeld tegels op 50cm diepte met aan de zijkanten gaas. Dit om te voorkomen dat een konijn een weg  naar de vrijheid graaft.
Daarnaast is belangrijk om bescherming te bieden tegen roofdieren zoals katten, vossen of roofvogels zodat ook zij niet in de ren kunnen komen.
Bij een binnenverblijf is het prettig om de konijnen bodembedekking in de vorm van kranten met stro/zaagsel aan te bieden.

Konijnen zijn hele schone dieren. Zij doen hun behoefte het liefst in een vaste hoek van het verblijf. De hoek die de konijnen kiezen kunt u voorzien van extra kranten of een konijnentoilet met bodembedekking zoals bv zaagsel of hennepzaad. Ook kan je ze aanleren te keutelen op het toilet door de keutels die ergens anders liggen, in het toilet te leggen. Zo zullen zij op den duur ook voor die plek kiezen.

Verder vinden konijnen het fijn om ergens in of onder te zitten, dit geeft ze een veilig gevoel. Geef hen een veilige plek waarbij ze zich terug kunnen trekken zoals bv een doos die aan de bovenkant open is of een tunnel.


Eten en drinken

De konijnen dienen altijd de beschikking te hebben over vers drinkwater en hooi. Van nature zijn konijnen gewend om uit plassen water te drinken, ook hier gaat onze voorkeur naar uit ten opzichte van een drinkfles. Bij een drinkfles kan een konijn last krijgen van gasvorming i.v.m. met de luchtbelletjes die vrijkomen bij het drinken uit de fles. Een konijn kan niet boeren en hierdoor ook de gasvorming niet kwijt.

Verder vinden konijnen het fijn om ergens aan te knagen of om mee te gooien als afleiding, denk hierbij aan bv. wilgentakken, konijnenspeelgoed, hooirollen etc. Veel winkels verkopen knaagstenen, dit is niet aan te raden voor konijnen.

hazelHuisvesting voor konijnen